“ TIDAKLAH KERANA CINTAKAN ALLAH, MANUSIA TERKORBAN DAN BERKORBAN. TANPA CINTA LENYAPLAH AGAMA..TIDAKLAH KERANA CINTAKAN KEKASIH, MELAINKAN KERANA ILAHI. TANPA DIA TIADALAH KEHIDUPAN....” (HUKAMAK)

Isnin, 17 Mei 2010

Syaitan pun Takut


Bismillahirrahmanirrahim....


Assalammualaikum wbh....

Salam mesra.....erm..lame yer ana xpost entry baru..... harini ana nak kongsikan satu kisah teladan...moga mnjadi iktibar dan peringatan buat kita semua....Selamat membaca


Syaitan Pun TakutAda seorang manusia yang bertemu dengan syaitan di waktu subuh. Entah bagaimana awalnya, akhirnya mereka berdua sepakat mengikat tali persahabatan. Ketika waktu subuh berakhir dan orang itu tidak mengerjakan solat, maka setan pun sambil tersenyum gembira sambil berkata, "Orang ini memang pantas menjadi sahabatku..!"


Begitu juga ketika waktu dzuhur orang ini tidak mengerjakan solat,syaitan tersenyum lebar sambil berkata dlm hatinya, " Rupanya inilah bakal teman sejatiku di akhirat nanti..!"


Ketika waktu asar hampir habis tetapi temannya itu dilihatnya masih juga asyik dengan kegiatannya, syaitan mulai terdiam......


Kemudian ketika datang waktunya maghrib, temannya itu ternyata tidak solat juga, maka syaitan nampak mulai gelisah, senyumnya sudah berubah menjadi kecut. Dari wajahnya nampak bahawa ia seolah-olah sedang mengingat-ngingat sesuatu.


Dan akhirnya ketika dilihatnya sahabatnya itu tidak juga mengerjakan solat Isya, maka syaitan itu sangat panik. Ia rupanya tidak mampu menahan diri lagi, dihampirinya sahabatnya yang manusia itu sambil berkata dengan penuh ketakutan, "Wahai sahabatku, aku terpaksa memutuskan prsahabatan kita !"


Dengan kehairanan manusia ini bertanya, "Kenapa engkau ingkar janji bukankah baru tadi pagikita berjanji akan menjadi sahabat?". "Aku takut!", jawab syaitan dengan suara gementar.
"Nenek moyangku saja yang dulu hanya sekali membangkang pada perintah-Nya, iaitu ketika menolak disuruh sujud pada Adam, telah dilaknat-Nya; apalagi engkau yang hari ini saja kusaksikan telah lima kali membangkang untuk bersujud pada-Nya. Tidak terbayangkan olehku bagaimana besarnya murka Allah kepadamu!", kata syaitan sambil bergegas pergi.


"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia adalah mendapat kemenangan yang besar." Surah Al-Ahzab:7.


Tidak sempurna iman seseorang itu andai solatnye tidak dijage dan dipelihara....Oleh itu....kembalilah pada fitrah seorang manusia yang beragama Islam...Solat dengan iman xkan dapat dipisahkan walau nyawamu di hujung ubun2 kepalamu....


wassalam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails