“ TIDAKLAH KERANA CINTAKAN ALLAH, MANUSIA TERKORBAN DAN BERKORBAN. TANPA CINTA LENYAPLAH AGAMA..TIDAKLAH KERANA CINTAKAN KEKASIH, MELAINKAN KERANA ILAHI. TANPA DIA TIADALAH KEHIDUPAN....” (HUKAMAK)

Sabtu, 24 April 2010

Peganglah API bila teringatkan ZINA


Bismillahirrahmanirrahim....


Assalammualaikum wbh....

Bila dilihat manusia zaman ini, makin ramai yang menghampiri zina. Mungkin ramai yang mengatakan zina itu adalah antara dua jantina bersama dan melakukan perkara yang amatlah dilarang oleh agama. Tetapi ingatlah sahabatku, Zina bukan sekadar itu, tetapi mempunyai banyak pecahannya. Dan ingin ana kongsikan sebuah kisah seorang sahabat yang ingin menghampiri zina.

Peganglah Api Bila Teringatkan Zina


www.iLuvislam.com
ald kamil
Editor : kasihsayang


Ada seorang pemuda soleh yang sangat patuh kepada perintah agamanya dan sentiasa menjaga diri daripada segala rupa maksiat dan keburukan,sehingga pada suatu malam terlintas di dalam hatinya hendak berzina dengan seorang gadis jelita kerana terpesona dengan kejelitaannya.

Kebetulan pada ketika itu, disampingnya ada sebuah pelita yang sedang baru dinyalakan untuk menerangi rumah pemuda soleh itu. Maka dia pun terus menajamkan pandangannya kepada api yang sedang bernyala-nyala pada sumbu pelita itu. Kemudian dia berbisik pada dirinya sendiri:

''Engkau mengajak aku melakukan perbuatan terkutuk dengan wanita itu? Baiklah, aku akan letakkan jariku ini di atas sumbu pelita yang menyala itu. Kiranya ia tahu panasnya, nescaya aku akan turutkan kemahuanmu itu.''

Maka pemuda soleh itu pun meletakkan jarinya di atas sumbu tadi. Dan dia cuba menahan diri daripada kepanasannya, sehingga hampir-hampir nyawanya akan tercabut kerana tidak tahan panas yang dideritanya itu. Lalu dia berteriak:

''Wahai diriku,tahniahlah engkau! Rupanya engkau tidak tahan,padahal api dunia itu tersangatlah sejuk berbanding api neraka. Kalau hanya menghadapi api dunia, engkau sudah tidak tahan,apatah lagi menghadapi api neraka yang panasnya berkali-kali ganda lebih dasyat dari api dunia ini."

Lalu orang soleh itu pun berpaling daripada niatnya yang mula-mula tadi. Sejak peristiwa itu hatinya tidak pernah diganggu lagi oleh lintasan buruk seperti itu.Surah An-nisa,ayat 31:

"Jika kamu menjauhkan dosa-dosa besar yang dilarang kamu melakukannya, Kami akan ampunkan kesalahan-kesalahan (dosa kecil) kamu dan kami akan masukkan kamu ke tempat yang mulia (Syurga)."

Surah Al-Israak,ayat 32:

"Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan)."

♪♫•*¨*•.¸¸❤¸¸.•*¨*•♫♪ Oleh itu sahabatku yang dikasihi, jauhilah ia dari hatimu agar tidak kamu tergolong dalam golongan orang2 yang dimurkai ILahi.... ♪♫•*¨*•.¸¸❤¸¸.•*¨*•♫♪

wassalam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails