“ TIDAKLAH KERANA CINTAKAN ALLAH, MANUSIA TERKORBAN DAN BERKORBAN. TANPA CINTA LENYAPLAH AGAMA..TIDAKLAH KERANA CINTAKAN KEKASIH, MELAINKAN KERANA ILAHI. TANPA DIA TIADALAH KEHIDUPAN....” (HUKAMAK)

Khamis, 15 April 2010

rindunye kat zaman dulu…

Bismillahirrahmanirrahim...


Assalammualaikum wbh....


Al kisah, dalam negeri bumi yang meluas, hiduplah seorang insan yang semakin meningkat dewasa, Tapi ade sesuatu yang membelengu dirinya...

Agak2 ape yer???

Erm.......... YE BETUL..!!!

KENANGAN....

Ye KENANGAN mase lalu yang smkin jauh dari dirinya,

Kini mula melingkari dirinya tatkala bersendirian

Dan....

Tetiba die tringatkan ZAMAN DAHULU KALA

dan kisah ini pown bermula.....


Masih ingat x...

Mase tu, kita samer2 membesar dgn menonton
G-Force, Transformers, Thundercats,

Silver Hawk, Woody Woodpecker Gaban
n Mickey Mouse, Popoye
Not 2 Forget Ninja Turtles,

Mask, Cybercorp dan Voltron

Anak- Anak Sidek, Usop Sontoliyan dan Kluangman


Kalau mase berus gigi plak....

Time waktu rehat kat skolah rendah…

Hmmm, mesti pegang cawan warna-warni kan

Yang bestnye ade corak2 karton....

Sape paling lawo, die paling KAYA....isyk3


Tapi kan time tu....

Kite semua kne mencangkung kat tepi parit...
classmates semua kat sebelah…

Masing2 berlumba sape gigi yang paling PUTIH....hi3


Ingat tak??

Nurse dtg skolah dan masuk kat kelas
dia dtg dgn list
“Dentist Appointment”
Pastu bunyi gigi member kite
gigi die kene gerudi kat bilik sebelah.
ada gigi die yang berlubang,
kene laa tampal balik....

Kite semua cuak....takot....hope2 xkena cam die kan2....hi3


ni sure korang igt…

PROGRAM MINUM SUSU di skolah.
nak galakkan budak2 time
tuh minum susu .

Harge die dulu cam mahal tapi...

sekotak 30 sen jek

HAH..!!! MESTI KORANG INGAT yang ni…

cikgu2 kalau nak denda,

mesti guna pembaris panjang warna kuning tu.
pukul tapak tangan…kan?

Macam sakit, macam x...

Tapi tadah jerlah...

Sape suruh xwat kerja sekolah....ha3


Time waktu rehat lak

Nak cari menu ape yer arini??

semangkuk mi sup ke, mihun sup ke or nasi lemak?

Mahalkan masetu...

Rm0.50sen jek
kat kantin skolah..he3


Time Sekolah Menengah,

korang sure beli kasut skolah

semuanya mesti jenis Bata BM Turbo atau Pallas Jazz.
ada yang suka kasut high-cut
yang buatan china tu....

ringan dan ringkas....=)
ada yang suka stoking
tebal laaa…ape la...

macam2...


Internet? Email?
Menda alah ape tu?

CD? ape tu? Kaset??

tapi penah laa dgr..
Tiket wayang pun 5 inggit je.


kite pegi kedai runcit lak mesti nak beli
Chickerdis, Mamee ,
Kum Kum, UFO, O-Ya, Ding
Dang chocolate
balls yang ada mainan
kat dlm die,

‘telur’ keras warna warni, ‘rokok’
chewing gum,
KIKI Bubble Gum.
tak dilupakan, ‘Ti Kam’...he3

bile dah abih exam, main Monopoly la,
Donkey la,
Happy Family laa
dlm class.

tapi bunyi loceng laa yang paling
best skali.

then, bile balik sekolah,

boleh beli aiskrim
ngan apek
kat luar skola tuh…


lagi satu loceng masa nak pegi rehat.
tinggalkan keje skolah,
jom kita pegi makan.
budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT)
mesti dorg dpt kluar awal dulu....

eee mane aci....


lagi satu

yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ.
main bola laa,

rounders laa… belon acah…

permainan kegemaran, main guli,
batu seremban,
penutup botol, batang aiskrim,
‘Pepsi Cola one-two-three’ ,
‘Police & Sentry’, main kejar2


kalau dah penat, kite duduk2…

kita hilangkan dahaga dgn aiskrim10 sen.
yang tube aiskrim,
ada byk2 color tu.
kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!

lepas tu kan...

kita main lipat kertas kecik2,

pastuh buat lastik.
hmm…budak2 skarang,
hmmm..ni pun kita main dulu ni.
baling2 kapur laa.

bagi diorg,

diorg mane penah dgr lagu
’We Are the World,
We Are the Children…’
dan lagu ‘Uptown Girl’ yang diorg tau,
yg Westlife nyanyi….
bkn Billy Joel nyanyi…


bagi diorg,

ada satu je Jerman kat dunia ni,
dan ade satu je Vietnam.


AIDS wujud sejak diorg lahir.
CD pun wujud time diorg lahir.

Michael Jackson dah putih dah time tu.
Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu

filem2 baru.


Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.

Diorg tak penah tau pun ‘Atari’
dgn’Game & Watch’.

Diorg tak percaya penah ada TV
hitam putih…
dan diorg skarang tak reti nak

switch on TV kalau xde remote control.

dan diorg tak paham macam mane
kite boleh survive dkt universiti tanpa handphone…

hmm…

jom kite check, kite ni dah tua ke:


1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum

2. kebanyakan member2 Sekolah Menengah kite dah kawin

3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je

4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone

5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari

6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembang pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2, nakal2 dulu…

7. last skali, bile dah bace ni, korang akan terpikir utk forwardkan dkt member2 lame korg.


Sure diorg suke punye laa…hehehe


wassalam....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails